Rubi Verf en Wand
Image default
Woningen

De akoestiek in huis verbeteren

Een groot huis is heerlijk, maar kan ook voor een vervelende galm zorgen. In grote ruimtes heeft geluid vaak vrij spel en de galm die daardoor ontstaat is niet alleen ongezellig, het kan bij sommige mensen ook voor overprikkeling en een vervelende hoofdpijn zorgen. Heb jij een flinke woning die galmt en wil jij die galm verminderen en de akoestiek bij jou in huis verbeteren? We delen in dit artikel een aantal tips.

Akoestische wandpanelen

Er bestaan speciale akoestische wandpanelen die je op de muur kunt hangen voor een verminderde galm. Zonde van je interieur? Helemaal niet! Mooie wandpanelen van hout kunnen jouw huis juist ontzettend sfeervol maken!

Zet je huis voller

Om ervoor te zorgen dat je huis minder galmt, moet je het geluid zo min mogelijk kans geven om te weerkaatsen. Dit kun je voor elkaar krijgen door je huis simpelweg voller te zetten. Je hebt simpel gezegd gewoon meer spullen nodig. Voor je naar de woonboulevard snelt om je inboedel te verdubbelen: het kan ook een hoop verschil maken als jij je meubels meer verspreid over de ruimte.

Zachte elementen

Hoe meer zachte elementen jij hebt in de ruimte, hoe meer het geluid gedempt wordt en hoe minder last je hebt van die vervelende galm. Denk hierbij aan een lekker dik, hoogpolig vloerkleed op de grond, dikke gordijnen en zachte meubels met bekleding, zoals een bank of een lekkere luie stoel. Op die banken kun je je weer uitleven met bijvoorbeeld pluche kussens. Hoe zachter de ruimte is, hoe meer het geluid gedempt wordt.

Indelen

Tot slot kun je de galm in huis ook verminderen door de ruimte simpelweg kleiner te maken. Dat kun je aanpakken met een verbouwing, door bijvoorbeeld schuifdeuren in een grote woonkamer te installeren, maar iets simpels als een kamerscherm of een grote boekenkast om de ruimte in tweeën te delen kan ook al heel erg helpen. Zo maak je van één grote kamer, meerdere kleinere kamertjes. Kortom: als je de galm in huis wil verminderen kun je kijken naar akoestische wandpanelen. Ook is het belangrijk dat er niet te weinig spullen in de ruimte staan en dat je werkt met zachte elementen. Het opdelen van de ruimte in kleinere ruimtes kan ook helpen.