Rubi Verf en Wand
Image default
Aanbiedingen

De keuze voor een samenlevingscontract

De keuze voor een samenlevingscontract

Na een lange tijd samen te zijn geweest met iemand is het soms tijd om een stapje verder te gaan zetten. Er zijn verschillende manieren waarop het mogelijk is om dit te doen. Dit heeft ermee te maken dat je ervoor kunt kiezen om te trouwen. De meeste mensen kiezen hiervoor. Als je nog niet helemaal zeker van je zaak bent, is dit echter niet altijd de beste optie om voor te gaan. Een samenlevingscontract kan dan een betere optie zijn. Daarom gaan we in dit artikel kijken naar de keuze voor een samenlevingscontract. 

Wat is een samenlevingscontract?

Als eerste is het handig om te weten wat een samenlevingscontract is. Het is niet altijd even makkelijk om te weten wat een samenlevingscontract is. In principe is het een soort contract dat ervoor zorgt dat je jezelf aan een ander kunt binden. Het voordeel van een samenlevingscontract is dat de samenlevingscontract kosten niet al te hoog zijn. Dit is een stuk goedkoper om te doen dan trouwen. Verder is het ook een stuk makkelijker om te kiezen voor een samenlevingscontract ontbinden dan dat het is om te gaan scheiden als je getrouwd bent geweest. 

Hou je je eigen geld?

Op het moment dat je voor een samenlevingscontract gekozen hebt, is het natuurlijk wel zo prettig om te weten of je je eigen geld houdt. Op het moment dat je het hebt over trouwen is dit in de meeste gevallen namelijk niet zo. Bij een samenlevingscontract is dit gelukkig wel mogelijk. Dit komt omdat het normaal gesproken niet in het contract staat dat je je geld moet delen. 

Als de een veel spaargeld heeft en de ander bijvoorbeeld veel schulden heeft, is het niet aan te raden om het geld te gaan delen. Dit komt omdat dit alleen maar nadelen met zich mee gaat brengen. Als dit niet het geval is, is het wel mogelijk om dit in het contract te verwerken als je dit graag wilt doen. Het is de eigen keuze van jezelf en van je partner om dit te doen of niet. 

Afspraken maken voor in het contract

Het is ook mogelijk om een aantal extra afspraken voor in het contract te maken. Dit heeft ermee te maken dat het ook voor een deel aan jezelf is om te bepalen wat er precies in het contract komt te staan. Op het moment dat je er wat extra dingen in wilt zetten, is het altijd mogelijk om dit goed te gaan doen. 

Om extra afspraken in het contract te zetten, is het echter wel belangrijk om dit goed met elkaar te overleggen. Door dit goed met elkaar te overleggen, is het namelijk mogelijk om alles goed te gaan regelen. Hierdoor weet je namelijk zeker dat alles goed in het contract komt te staan. Als je dit goed wilt doen, is het wel handig om het goed te gaan overleggen met een notaris. Deze kan de afspraken ook goed voor je in het contract gaan verwerken.