Rubi Verf en Wand
Image default
Woningen

3 tips voor de perfecte woonkamer verlichting

De woonkamer vormt het kloppend hart van elk huis. De meeste mensen brengen het grootste deel van hun tijd in de woonkamer van hun huis door. De woonkamer is een plek om op de bank te hangen voor de televisie, of om te verdwijnen in een goed en spannend boek. Vooral in de avond, na een lange werkdag, is de woonkamer een fijne plek om tot rust te komen. Maar dan heb je wel goede verlichting nodig. Ga je voor een designer hanglamp of voor een klassiek model? En wat voor type lamp is dan eigenlijk het handigst voor in de woonkamer? Hieronder staan drie tips waarmee je de perfecte verlichting voor je woonkamer kunt scoren.

Maak een plan

Een woonkamer heeft wel meer nodig dan alleen die ene mooie designer lamp. Als centrale lichtbron is dit natuurlijk goed, maar er zijn nog allemaal hoeken die onverlicht blijven. Voor de meeste huizen heb je meerdere lampen woonkamer nodig om de ruimte echt goed te verlichten. De eerste tip is dan ook om een lichtplan te maken. Dit is niets meer dan een plattegrond van de kamer met alle meubels erop aangegeven. Je kan dan beter inschatten waar je lichtbronnen wilt hebben en welke functie ze moeten hebben. Zo kan je sfeerverlichting combineren met bijvoorbeeld een goede leeslamp die bij de zithoek staat. Het is een goed idee om na te denken wat de activiteiten zijn die je in de woonkamer doet, op welke plek je deze doet en waar je een extra lichtbron bij kan gebruiken. 

De basis van het licht

Op de hoofdschakelaar die je snel als eerste omzet als je de ruimte binnenloopt, plaats je de basisverlichting van de kamer. Dit licht moet de hele ruimte verlichten, maar het hoeft niet zo fel te zijn als bijvoorbeeld in de keuken. In de keuken is het van belang dat je goed ziet wat je doet, maar in de woonkamer heb je vooral behoefte aan sfeer. Wanneer je een boek leest, is het dan ook sfeervoller om een aparte stalamp te hebben die je aanzet en richt op je boek. 

Lichtsterkte en de hoeveelheid lampen

Bij het maken van een lichtplan kan je goed inschatten hoe sterk de lampen moeten zijn en hoeveel je er nodig hebt. Je kunt dit doen aan de hand van Lumen bijvoorbeeld. Hoe hoger het aantal Lumen dat bij een lamp staat genoteerd, des te feller het licht. De Europese Unie heeft zelfs een advies wat betreft de verlichting voor een woonkamer. Dit komt neer op 200 tot 300 Lumen per vierkante meter in de woonkamer. Dit kun je natuurlijk verdelen over zoveel lampen als dat je zelf wilt.