Domeinregistratie en domeinnamen; hoe doe ik het en wat is het precies?


Rubiverfenwand

Om een domein, wat als het ware een deel van het internet is, te registreren heb je een domeinnaam nodig. Een naam waaronder jou deel van het World Wide Web valt. Oftewel: de ‘verlenging’ van de URL. Deze naam is dus als het ware het ‘vestigingsadres’ waarop de website te vinden is en waaronder mensen de site kunnen bezoeken.

Domeinnamen zijn uniek

Zo is iedere domeinnaam uniek, twee gelijken zijn dus niet mogelijk. Dit zou overigens ook technisch niet mogelijk zijn aangezien bezoekers niet tegelijkertijd, of afwisselend, twee websites kunnen bezoeken onder dezelfde noemer.

Is de verlenging van de website (‘.NL’ / ‘.BE’ / .’DE’) verschillend, dan kan het wel. De URL – de link via welke de website te vinden is – is dan immers niet hetzelfde.

Hoe moet ik mijn domein noemen?

Naast het mooi en goed bruikbaar maken van je domein is de domeinnaam erg belangrijk. Zo is het dé manier om jezelf goed vindbaar, maar ook herkenbaar, te maken voor toekomstige bezoekers van de website. Het advies luidt dat je domeinnaam zo kort, gemakkelijk en eenvoudig mogelijk moet zijn.

Zo zouden toekomstige bezoekers je beter vinden via een voor de hand liggende naam en zouden terugkerende bezoekers je tevens beter onthouden.

Bedenk ook goed wie je doelgroep is. Is jou doelgroep slechts Nederlands kies dan voor een ‘.NL’-website. Wil je echter een bredere markt bereiken? Ga dan voor bijvoorbeeld een ‘.COM’-extensie. Lees hier enkele nuttige tips voor het kiezen van een goede domeinnaam.

Archieven