Rubi Verf en Wand
Image default
Beauty en verzorging

Fibromen: Wat zijn het en hoe kun je ze behandelen?

Wellicht heb je al eens gehoord van fibromen, maar weet je eigenlijk wel wat het zijn en hoe ze ontstaan? Fibromen, ook wel bekend als huidtumoren of steelwratjes, zijn goedaardige gezwellen die vaak op de huid verschijnen. In dit artikel duiken we dieper in op de wereld van fibromen en bieden we inzicht in hoe je ze kunt behandelen bij Dreamskin. Dus laten we meteen van start gaan!

Wat zijn fibromen?

Fibromen zijn kleine, zachte gezwellen die meestal op de huid voorkomen. Ze zijn meestal vleeskleurig of lichtbruin en kunnen variëren in grootte. Deze onschadelijke gezwellen ontstaan door een ophoping van bindweefsel en bloedvaatjes in de huid. Hoewel fibromen overal op het lichaam kunnen voorkomen, komen ze het meest voor in gebieden waar de huid plooit of schuurt, zoals de hals, oksels, borst, lies en onder de borsten.

Wat veroorzaakt fibromen?

Hoewel de exacte oorzaak van fibromen nog niet volledig bekend is, zijn er enkele factoren die bijdragen aan hun ontwikkeling. Erfelijkheid speelt een rol, dus als fibromen in je familie voorkomen, is de kans groter dat je ze ook ontwikkelt. Daarnaast kunnen hormonale veranderingen, zoals tijdens de zwangerschap, de groei van fibromen stimuleren. Ook overgewicht en wrijving op de huid kunnen bijdragen aan het ontstaan van fibromen.

Behandeling van fibromen

Hoewel fibromen in de meeste gevallen onschadelijk zijn en geen medische behandeling vereisen, kunnen ze soms ongemak veroorzaken of esthetisch storend zijn. Gelukkig zijn er verschillende behandelingsopties beschikbaar om fibromen te verwijderen, indien gewenst. Hier zijn enkele van de meest voorkomende methoden:

Chirurgische verwijdering

De meest effectieve manier om fibromen te verwijderen is door middel van een chirurgische ingreep. Dit kan worden gedaan onder lokale verdoving en houdt in dat de fibroom met een scalpel wordt weggesneden. Hoewel deze methode effectief is, kan het littekens achterlaten, vooral bij grotere fibromen.

Elektrocoagulatie

Bij elektrocoagulatie wordt een klein apparaat gebruikt om de fibroom te verhitten en te vernietigen. Dit gebeurt meestal onder lokale verdoving en laat doorgaans minder littekens achter dan chirurgische verwijdering.

Cryotherapie:

Cryotherapie, ook wel bekend als bevriezing, wordt vaak gebruikt om kleine fibromen te verwijderen. Hierbij wordt vloeibare stikstof aangebracht op de fibroom, waardoor deze bevriest en na verloop van tijd vanzelf afvalt. Heb jij dus last van fibromen? Laat je dan helpen door een professional!